Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії ТимошенкоУперше після зміни влади в Україні Юлія Тимошенко була такою близькою до арешту.

В зв\’язку з ігноруванням викликів до слідчого Печерський районний суд виніс постанову про затримання Тимошенко, доставку її до суду з метою обрання нового запобіжного заходу — переселення до СІЗО.

У вівторок близько 11 години народні депутати почали підтягуватися до Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури.

Їх підняли на ноги через сигнал, який вони отримали з цього приміщення. Все наводило на думку про арешт: скупчення бійців міліцейського спецпідрозділу в коридорах та на дворі, обшук Тимошенко, позбавлення її телефону та пресловутого айпаду, за допомогою якого вона транслювала свої думки в \»твіттері\».

Але найбільше БЮТівців налякала ще одна непередбачувана подія. Прикріпленого до Тимошенко озброєного співробітника Управління державної охорони, який зазвичай чергував під дверима, де проходив її допит, цього разу відвели в окрему кімнату і… закрили там.

Усі обставини вказували на підготовку до затримання Тимошенко в стінах Генеральної прокуратури.

Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії Тимошенко
Спецназ у дворі Генпрокуратури. Фото прес-служби БЮТ
Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії Тимошенко

Першим це підтвердив начальник одного з відділів Олег Пушкар, який вийшов до тоді ще нечисельної групи журналістів, що зібралися під Генеральною прокуратурою.

— На підставі рішення Печерського райсуду Тимошенко була затримана, зараз з нею проводяться слідчі дії, — впевнено в собі заявив Пушкар. — Слідчий звернувся до суду, бо Юлія Володимирівна неодноразово зривала слідчі дії…

— Генпрокуратурі невідомо, що вона хворіла?… — запитав його депутат-бютівець Андрій Сенченко.

— Генпрокуратурі відомо все, повірте! — осік його Пушкар.

Тим часом в прокуратурі було складено \»Протокол затримання особи\» відносно Тимошенко, де повідомлялося, що її обмежено в пересуванні на підставі дозволу Печерського райсуду, який виніс таке рішення за клопотанням самого слідчого.

Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії Тимошенко

Слідчий пішов до суду після того, як Тимошенко, за його словами, зірвала допити 3 і 4 травня, а 19 травня не прийшла до нього \»в зв\’язку з хворобою\», тоді як 20 травня вона вже брала участь у ефірі \»Шустер Live\».

Хоча прокурорський представник Пушкар обіцяв, що Тимошенко після допиту піде додому, однак він не переконав присутніх. До Генпрокуратури почав стягуватися десант БЮТівців.

Майже одразу приїхав Олександр Турчинов, який протягом хвилини оцінив ситуацію на місці та телефоном зв\’язався з Юрієм Одарченком — керівником київського осередку \»Батьківщини\».

Турчинов був незадоволений малою кількістю прихильників Тимошенко під прокуратурою — Одарченко мав організувати людей. Зокрема, для блокування виїздів зі слідчого управління в разі, якщо Тимошенко в автозаку справді повезуть до суду.

До Турчинова підійшов депутат Чудновський і повідомив про свої спостереження:

— Біля центрального входу зупинився мікроавтобус з черкаською \»Альфою\», — попередив він Турчинова про скупчення бійців спецпідрозділу СБУ.

— Це не черкаська \»Альфа\», а номери прикриття, — поправив його колега по фракції.

Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії Тимошенко

Турчинов і завгосп Тимошенко Всеволод Бородін

Олександр Абдуллін взявся виявляти серед присутніх негласних агентів зовнішнього спостереження.

— Молодий чоловіче, сфотографуйтеся з прапором! — запропонував Абдуллін одному із \»тихарєй\», єдиною прикметою якого була його непримітна зовнішність. Для цього Абдуллін спробував забрати у вірної прихильниці Тимошенко вудочку з полотнищем \»Батьківщини\» на верхівці. Але вона не впізнала Абдулліна.

— Ні, прапор я не віддам! — категорично заявила жінка з досвідом участі в партійних акціях. — Я вже навчена всіма цими провокаціями.

Пристрасті підсилилися, коли з будівлі слідчого управління вийшов перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. На мить зупинившись біля журналістів, він сказав лише одне речення інформаційним агентствам.

— Зараз проходять слідчі дії, після їх завершення Юлія Володимирівна піде додому, — запевнив Кузьмін і пішов швидким кроком.

Оператори телеканалів, побачивши прокурорського посадовця, побігли за ним. Журналісти один за іншим намагалися його наздогнати, по черзі ставлячи запитання. Але Кузьмін, заховавши очі за темними окулярами, які носив герой Сільвестра Сталлоне у фільмі \»Кобра\», наче не помічав, що відбувається навколо. Він просто ішов, ігноруючи журналістів.

Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії Тимошенко

Ренат Кузьмін абстрагувався від запитань

За Кузьміним ув\’язалася одна з присутніх прихильниць Юлії Тимошенко, яка намагалася докричатися до заступника генпрокурора — і до української влади в цілому.

— …Вам жити тут! Совість у вас є?! Хоч якась?! Скажіть хоч щось про закони, продереговані Чечетовим! Скоро Чечетов продерегує, що земля квадратна! Безсовісні! Совість треба мати!

Але Кузьмін з незмінним виразом обличчя пройшов чотири квартали навколо слідчого управління Генпрокуратури і фактично повернувся на те місце, де починав цей марафон, сів у \»Ленд Крузер\» з маячками та поїхав, так більше нічого не сказавши.

Свідченням того, що ситуація загострюється, стала поява чоловіка Юлії Тимошенко Олександра. Раніше він був присутній поряд з нею виключно на церемоніальних походах до виборчої дільниці.

— Просто неможливо сидіти вдома чи в офісі, коли дружина тут і розгортаються такі події, — сказав Тимошенко, підбираючи слова.

На зап\’ясті він нервово крутив величезний золотий годинник Breguet вартістю декілька десятків тисяч доларів. Коли його запитали, чому він раніше не приходив, Олександр Тимошенко послався на свою відсутність.

— У всіх тих випадках, коли вона приїжджала на допит, мене просто не було. Я постійно в роз\’їздах по роботі та по інших справах. А зараз я опинився в Україні…

Відсутність доньки він пояснив тим, що її також немає в Україні. Помічниця Тимошенко Ольга Трегубова телефоном зв\’язалася з мамою Тимошенко і намагалася її заспокоїти:

— …От \»Українська правда\» повідомила, що Юлю не арештують, ви головне не нервуйтеся!

Тим часом, поки стихійний мітинг під слідчим управлінням на Подолі набирав обертів, у головному офісі Генпрокуратури Віктор Пшонка зібрав у себе послів західних держав. Його метою було переконати, що нічого поганого не відбудеться, а Тимошенко не заарештують.

Новина про затримання Тимошенко миттєво поширилася серед дипломатів та набула ефекту бомби. До Пшонки особисто приїхали посол Сполучених Штатів Теффт, німецький посол Гамзьот і посол Євросоюзу Тейшейра.

Хоча вони не коментували ситуацію, але приблизну реакцію Заходу на новину про арешт Тимошенко озвучила два тижні тому американський аналітик Надя Дюк в інтерв\’ю \»Українській правді\»: \»Намагання посадити Тимошенко стануть такою червоною лінією, зайшовши за яку, ти спричиниш величезну реакцію тут в США\».

За однією з версій, справа Тимошенко — це черговий прояв загострення у стосунках між Віктором Пшонкою і його першим заступником Ренатом Кузьміним.

Пшонка, який щойно повернувся з Єрусалима та загалом сповідує більш обережний стиль поведінки, втомився від радикалізму Кузьміна. За інформацією джерел, він планує реорганізацію Головного управління з розслідування особливо важливих справ, яке курує Кузьмін. Зокрема, це управління має втратити статус \»головного\» — але, очевидно, що зміни стосуватимуться не лише назви, але і змісту.

Тим часом Кузьмін використовує гучні справи для посилення своєї недоторканості — минулого разу порушення справи проти Кучми також допомогло йому втриматися в сідлі.

…Ближче до вечора прихильники Тимошенко продовжували стягуватися до Генпрокуратури. В очікуванні лідера завгосп БЮТ Всеволод Бородін організував пересувну машину з динаміками. Мікроавтобус зупинився прямо на перехресті вулиць Борисоглібської та Волоської, заблокувавши собою рух. Захід набув рис стихійного мітингу.

Спочатку для коротких виступів взяли слово Олександр Турчинов, Юрій Одарченко і Андрій Павловський, а потім ініціативу в свої руки разом з гітарою взяв у Віктор Уколов, який почав співати.

Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії Тимошенко

Віктор Уколов…

Генпрокуратура провела тренувальний арешт Юлії Тимошенко

…і машина озвучки

Концерт подіяв на працівників прокуратури — вони час від часу підходили до вікна та дивилися вниз на вулицю.

Провівши в Генпрокуратурі цілий робочий день, Тимошенко вийшла на вулицю близько 18 години. Це був її зоряний час — зустрічали Тимошенко так, наче футболісти улюбленої команди привезли до свого міста європейський кубок. Після цього вона разом зі захисником Сергієм Власенком провели брифінг, де розповіли про свої неприємності.

Так, Власенко повідомив, що його незаконно утримували в приміщенні Генпрокуратури.

— Я був заблокований співробітниками МВС в масках в приміщенні Генпрокуратури. Я хотів залишити приміщення прокуратури, а мене утримували там силою, порушуючи закон \»Про статус народного депутата\». І я звернуся до Генпрокуратури із заявою про злочин…

Версію, чому Власенко намагався залишити прокуратуру, озвучила на своєму блозі Інна Богословська — інформаційний рупор кампанії проти Тимошенко.

Так, Богословська написала з посиланням на свої джерела, що Власенку закортіло піти, коли слідчий почав зачитувати постанову про притягнення Тимошенко до кримінальної відповідальності. Оскільки ця процедура мала відбуватися в присутності адвоката, то відхід Власенка мав зірвати її проведення.

\»Власенка попередили, що він зобов\’язаний залишитися, на що він відповів: я – народний депутат, і ніхто не має права мене затримувати. Очевидно, що це формула втечі від слідства, яку Тимошенко заздалегідь обговорила зі своїми партнерами\», — оповіла Богословська.

У свою чергу, Тимошенко повідомила, що влада не вдалася до її ізоляції лише завдяки громадськості, журналістам і дипломатам. \»У мене немає сумніву, що вони переглянули рішення про арешт тільки під тиском людей\», — сказала екс-прем\’єр на виході з восьмигодинного допиту.

Тимошенко говорила, використовуючи інтонації, сповнені драматизму. Хоча, за словами найближчих соратників, вона морально готова до слідчого ізолятора, оскільки саме це місце десять років тому зробило її народною героїнею, а зараз може стати поворотним пунктом на шляху назад до влади.

Питання, чи готова Банкова відновити цього Фенікса, одночасно кидаючи виклик Заходу своїм \»вибірковим правосуддям\».

Добавить комментарий